slider1
slider7
slider2_1
main
slider3
slider4
slider11
slider6
slider13_1
slider5
20230715_Eplaat-Rif_04
Shadow

Routes

Algemeen

Met name in het oostelijk deel van de Waddenzee zijn diverse mogelijkheden om te wadlopen. Grofweg kunnen we drie soorten wadlooptochten onderscheiden: Een tocht naar een bewoond eiland, een oversteek naar een onbewoond eiland en zwerftochten.

Hieronder volgt een beschrijving van de diverse tochten die je met mij kunt lopen, waarbij tevens de moeilijkheidsgraad is weergeven. Heb je nog nooit wadgelopen kies dan een tocht van één ster, wil je wat zwaarder dan is een tocht van twee sterren wat voor jou en voor de echte liefhebber is er de driesterren tocht. Drie sterren vanwege de afstand, niet omdat deze zo zwaar is.
Ook andere naturistische zwerftochten van een paar uur vanaf de vaste wal zijn mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden.

A1. Schiermonnikoog – ‘The easy way’ (via Brakzand) **/***

Brakzand is de naam van de droogvallende zandplaat onder Schiermonnikoog. Omdat we bij deze tocht grotendeels op genoemde zandplaat lopen wordt deze tocht ook wel de Brakzandtocht genoemd.

We laten ons in Lauwersoog met een boot (vaartijd ca. 15 minuten) over de eerste geul zetten (rode stip), waarna we over een grotendeels harde zandbodem, in een paar uur, naar Schiermonnikoog lopen. Een eenvoudige tocht met prachtige uitzichten op de vaste wal en het eiland. We noemen dit ook wel ‘The easy way’.
5 tot 6 uur – max 18 km

De blauwe route (alleen ná 15 juli)**:

In principe lopen we altijd de blauwe route. We lopen vanaf de rode stip richting Schiermonnikoog. Na de tocht over het Wad steken we vanaf de groene stip dwars het eiland over naar de Noordzee. Hierna lopen we over het strand naar de Marlijn (ff Googlen).

De doorsteek over het eiland maken we via ongebaande paden. Hierdoor maak je kennis met de schitterende kwelders  aan de oostkant van Schiermonnikoog. Omdat er veel diepe, modderige prielen en struiken met stekels zijn, begeleid ik jullie tot het strand, waarna een ieder zijn eigen gang kan gaan.

Vanaf strandpaviljoen ‘De Marlijn’ (gele stip) rijden er in juli en augustus bussen naar het dorp en veerdam (roze stip), waar de veerboot vertrekt.


LET OP: In principe lopen we altijd de blauwe route tot aan het Noordzeestrand, tenzij er omstandigheden zijn dat dit niet kan (te harde wind om over het strand terug te lopen, veel regen, etc). Dan vervolgen we onze route vanaf de groene stip via de rode route over het Wad of via de gestippelde blauwe route buiten het broedseizoen (15 april-15 juli). Dit kunnen we op het laatste ogenblik (onder de kust van het eiland) beslissen.

A2. De rode route (gehele seizoen)*/**

De rode route kan het gehele seizoen worden gelopen. Het begin is gelijk aan de blauwe route. Vanaf de groene stip lopen we echter over het Wad onder het eiland door naar de veerdam (roze stip).

B. Rondje Schiermonnikoog *

Deze tocht is een combi van wadlopen, een kwelderwandeling en een strandwandeling. Het eiland kan vanaf de groene stip op diverse plaatsen worden overgestoken richting het Noordzeestrand.
5 uur – max 14 km

De paarse route (alleen ná 15 juli)*:

We verzamelen aan het begin van de veerdam. Vervolgens lopen we over het Wad in oostelijke richting onder het eiland door, naar het punt waar we het eiland oversteken (groene stip). Tussen de diepe, modderige prielen en struiken met stekels door lopen we naar het Noordzeestrand. Via het strand lopen we naar ‘De Marlijn’, net als bij tocht A.
Via welke paarse route we het eiland oversteken beslissen we op het laatste ogenblik, afhankelijk van het weer, het tijdstip en/of de conditie van de deelnemers.

C. Engelsmanplaat – Rif */**

Twee fraaie kennismakingstochten met de volgende opties:

C1) Rondje Engelsmanplaat (gele route):

We lopen een rondje over de Engelsmanplaat. In het uiterste noorden van de plaat bezoeken we het vogelwachtershuis en lopen via de westkant van de plaat langs de geul het “Smerig Gat”, terug naar plaats waar we begonnen zijn. Even wat slik in het eerste half uur, daarna hard zand. Veel geultjes en een gevarieerd waddenlandschap.

C2Engelsmanplaat – Rif (rode route):

We lopen vanaf de wal over de Engelsmanplaat naar de er boven gelegen zandplaat: Het Rif. Hier lopen we over het Noordzeestrand naar het oosten. Een schip komt ons ophalen en we varen terug naar Lauwersoog.

Zwaarte: beide tochten 3-4 uur – ca. 10 km (afhankelijk van de gekozen route)

De Engelsmanplaat is een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. De plaat stroomt bij hoog water bijna helemaal onder. Alleen een klein strookje aan de oostkant (‘de Hiezel’) blijft (meestal) droog.


Bij beide tochten is er volop gelegenheid om te zwemmen.

D. Noordkaap *

Voor het eerst wadlopen of twijfel je aan jouw conditie? Dan is de tocht bij de Noordkaap (bij het Eemswad) een absolute aanrader. Een kennismakingstocht voor iedereen die van het Wad wil genieten. Een lichte tocht zonder noemenswaardig slik.
3 tot 4 uur – 5-7 km

Let op: Deze route wordt in 2024 niet standaard aangeboden. Wil je deze route eens uitproberen en heb je nog een paar andere geïnteresseerden, neem dan contact met mij op. We kijken dan wat de mogelijkheden zijn.

In het uiterste noorden van Nederland, in de buurt van de Eemshaven kun je kennis maken met het Wad in al zijn verlatenheid.
Meestal zijn we de enige wadlopers. Het is een lichte tocht, met alle aspecten die kenmerkend zijn voor een wadlooptocht: zee, zand, geulen, meanderende prieltjes, weidse uitzichten en als we (heel veel) geluk hebben: zeehonden.
De plaats van vertrek is dezelfde als de plaats van aankomst. We lopen een rondje. We passeren hierbij in het begin een aantal snelstromende geulen die we moeten doorsteken. Als het weer het toelaat kan er bij de oever van de Eems worden gezwommen.

Terug op de dijk kijken we nog even bij het monument de  ‘Noordkaap van Nederland’ (zie inzetfoto hiernaast).